Proclamaţia de la Timişoara

Populatia orasului Timisoara a fost initiatoarea Revolutiei romane. Intre 16 si 20 decembrie 1989, ea a purtat, de una singura, un inversunat razboi cu unul dintre cele mai puternice si mai odioase sisteme represive din lume. A fost o inclestare cumplita pe care noi, timisorenii, o cunoastem la adevaratele ei proportii.

De-o parte populatia neinarmata, de cealalta parte Securitatea, Militia, Armata si trupele zeloase de activisti ai partidului. Toate metodele si mijloacele de reprimare s-au dovedit insa neputincioase in fata dorintei de libertate a timisorenilor si hotararii lor de a invinge. Nici arestarile, nici molestarile, nici chiar asasinatele in masa nu i-au putut opri. Fiecare glont tras a adus pe baricadele Revolutiei alti o suta de luptatori. Si am invins.

In 20 decembrie 1989, Timisoara a intrat definitiv in stapanirea populatiei, transformandu-se intr-un oras liber, in marea inchisoare care devenise, in acele zile, Romania.

Din acea zi, intreaga activitate din oras a fost condusa, de la tribuna din Piata Operei, de Frontul Democrat Roman, exponent in acel moment al Revolutiei de la Timisoara.

In acea zi, armata a fraternizat cu demonstrantii, hotarand sa apere impreuna cu ei victoria obtinuta. In 21 decembrie, in Piata Operei, peste o suta de mii de glasuri scandau: „Suntem gata sa murim!” O serie de fapte intamplate in Romania indeosebi dupa 28 ianuarie 1990, vin in contradictie cu idealurile Revolutiei de la Timisoara. Aceste idealuri nici nu au fost aduse la cunostinta opiniei publice romanesti de catre mass-media centrala, decat partial si confuz. In asemenea conditii, noi, participantii nemijlociti la toate evenimentele dintre 16 si 22 decembrie 1989, ne vedem nevoiti sa explicam intregii natiuni pentru ce au pornit timisorenii Revolutia, pentru ce au luptat si multi si-au jertfit viata, pentru ce suntem in continuare hotarati sa luptam cu orice pret si impotriva oricui, pana la victoria deplina.

Punctul 1

Punctul 2

Punctul 3

Punctul 4

Punctul 5

Punctul 6

Punctul 7

Punctul 8

Punctul 9

Punctul 10

Punctul 11

Punctul 12

Punctul 13

Aceasta Proclamatie s-a nascut din necesitatea de aduce la cunostinta natiunii romane adevaratele idealuri ale Revolutiei de la Timisoara. A fost o revolutie facuta de popor si numai de el, fara amestecul activistilor si securistilor. A fost o revolutie autentica si nu o lovitura de stat. A fost categoric anticomunista si nu doar anticeausista. La Timisoara nu s-a murit pentru ca activisti comunisti din randurile doi si trei sa treaca in frunte si unul din participantii la genocid sa fie numit de catre acestia ministru de interne. Nu s-a murit pentru ca dezbinarea sociala si nationala, cultul personalitatii, cenzura mass-mediei, dezinformarea, amenintarile telefonice si scrise si toate celelalte metode comuniste de constrangere sa fie practicate in vazul lumii, in timp ce noua ni se cere pasivitate in numele stabilitatii sociale. Aceasta Proclamatie se adreseaza in primul rand celor care au primit revolutia cadou si se mira de ce suntem nemultumiti, de vreme ce dictatura a cazut, s-au abrogat o serie de legi proaste si a mai aparut si cate ceva in pravalii. Acum stiu de ce suntem nemultumiti: nu acesta a fost idealul Revolutiei de la Timisoara. Noi, autorii acestei Proclamatii, participanti la evenimentele dintre16 si 22 decembrie 1989, nu consideram Revolutia incheiata. O vom continua pasnic, dar ferm. Dupa ce am infruntat si am invins, fara ajutorul nimanui, unul dintre cele mai puternice sisteme represive din lume, nimeni si nimic nu ne mai poate intimida.

Timisoara, 11 martie 1990

Reclame

Etichete:

5 răspunsuri to “Proclamaţia de la Timişoara”

 1. Marius Mioc: « Proclamaţia de la Timişoara Says:

  […] Proclamaţia de la Timişoara …ne-aţi întrebat ce vrem aici dar ştie toată ţara… « Proclamaţia de la Timişoara […]

 2. Ruxandra Cesereanu: Proclamaţia de la Timişoara şi legea lustraţiei « Proclamaţia de la Timişoara Says:

  […] si chip (printre alte acuze absurde era aceea ca documentul solicita… autonomia Banatului), Proclamatia deranja prin toate cele 13 puncte ale sale, dar mai ales prin punctul 8, care propunea solutia […]

 3. Proclamatia de la Timisoara - 19 ani de speranţe neîmplinite « Proclamaţia de la Timişoara Says:

  […] randul sau scriitorul Viorel Marineasa este de parere ca prin aplicarea Proclamatiei de la Timisoara societatea romaneasca “si-ar fi pierdut multe din obsesiile ei si s-ar fi elucidat multe […]

 4. adrian Says:

  Interesanta initiativa si probabil foarte utila. Cu toate acestea nu cred ca va avea un succes si nici nu ar putea avea atat timp cat ce am citit acolo este exact din aceeasi categorie cu sistemul impotriva caruia lupta. Comunismul s-a caracterizat si prin duplicitate si prin faptul ca oamenii pretindeau ca fac anumite lucruri in timp ce realitatea era alta. Cam asa este si subiectul de fata. Fara a contesta calitatea si martirajul celor care au iesit in strada si au cerut o viata mai buna, nu vom avea nici un succes atat timp cat plecam de la premise false. Revolutia a fost un mare joc care a degenerat in haos, dictat din exterior, au existat focare de conflict intretinute de elemente straine, multi oameni au murit din greseli si confuzii bizare iar ceea ce a urmat a fost la fel de rau pentru Romania.
  O spun pe sleau. Aveam 4 ani la revolutie si ceea ce stiu stiu din carti care iata, incep sa elimine viziunea aceea romantica a revolutiei spontane. Observ chiar ca inca mai exista o obsesie, se spune aici ca revolutia nu a fost pornita de securisti..mda, aceeasi obsesie pentru ideea de securist. Dar istoria demonstreaza ca REVOLUTIILE PERESTROIKISTE DE LA FINALUL ANILOR 80 AU FOST OPERA SERVICIILOR DE INFORMATII. Iar dupa 90 am avut nevoie de acei..”securisti”, de fapt ofiteri ai noului serviciu de intelligence ca de aer..Spuneti ca ati infrant acel sistem. Dar eu intreb>ati vrut sa eliminati partidul comunist sau nu cumva doar pe Ceausescu? Ati vrut o viata mai buna, nu eliminarea partidului comunist. De aceea l-ati si ales pe Iliescu in continuare, ati ales FSN-ul teleghidat de moscova, si l-ati reales in 2000..de aceea intreb: care au fost idealurile Revolutiei din 1989? A fost cu adevarat Revolutie? Logica mea imi arata clar ca Gen Stanculescu are poate alaturi de populatia revoltata cele mai mari merite..insa acum este in inchisoare, iar voi nu faceti nimic pentru asta. Asta nu o mai intelege logica mea. Am vazut wee-endul trecut pe un gard din Timisoara, scria si se pastrase de atunci-jos fsn-ul. Acea inscriptie imi arata ca am dreptate. Deci, mai bine sa vorbim despre ceea ce a fost si apoi despre idealurile noastre prezente. Isi au ele radacinile in 89? Sau nu cumva in noua generatie? In noua generatie, cu adevarat democratica, plictisita de circ si de paine..

 5. sorinadavid Says:

  am cautat pe google poze, date, insemnari cu si despre George Seban…si nu am gasit mare lucru, iar majoritatea datelor erau eonate…despre imagini, ce sa mai spun?….o singura poza , vai de mama ei…
  pacat..rusine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: